Jelenlegi hely

Cégkivonat ingyen, megéri?

Cégkivonat ingyen, megéri?A cégkivonat a céges ügyintézések, szerződéskötések egyik alapvető dokumentuma. Több különböző változat létezik belőle, az egyik egyik közül az ingyenes cégkivonat. Sokan úgy gondolkodnak, hogy miért fizessenek valamiért, ha azt ingyen is be tudják szerezni. De vajon megéri az ingyenes cégkivonat?

Anyagilag mindenképpen, mert nem kell fizetni érte, de meg kell vizsgálni azt is, hogy mit kapsz a pénzedért cserébe, vagyis ingyenes cégkivonat esetén mi az, amit nem kapsz meg. Bármelyik cégkivonatot is választod, az adatok típusa ugyanaz lesz, tartalmilag ugyanolyan információkat tartalmaznak, az ingyenes változatnál azonban nincs semmilyen biztosíték arra, hogy a tartalma friss lesz. Gyakran előfordul, hogy a letöltött ingyenes cégkivonat hónapokkal, évekkel ezelőtti információkat tartalmaz.

Mondani sem kell, hogy ezzel gyakorlatilag a funkcióját veszíti el a dokumentum, mivel a cégkivonatok feladata pont az, hogy az adott vállalkozásra vonatkozó, éppen aktuális információkat lehessen velük igazolni. Emiatt szinte sehol nem fogadnak el ingyenes cégkivonatot, hivatalos ügyek intézése során szinte biztosan minimum hiteles cégkivonatra lesz szükség. A hiteles, közhiteles cégkivonatok biztosan az éppen aktuális információkat tartalmazzák, gyakorlatilag ezért fizetsz, amikor nem ingyenes cégkivonatot választasz. Mivel általában előírás az elfogadott hitelesítési szint, így mindenképpen megéri az árát, mert másképp nem tudsz ügyeket intézni. Ha csak információ szerzésre használnád a cégkivonatot, akkor is érdemes hiteles cégkivonatot választani a pontos, aktuális információk miatt.