Jelenlegi hely

Hibakód kiolvasás, házilag vagy szakemberrel?

Hibakód kiolvasás, házilag vagy szakemberrel?Az autótulajdonosok rémálma, hogy felvillan egy visszajelző a műszerfalon, de nem tudják, hogy mi a pontos oka, mekkora a baj. Ilyenkor a hibakód kiolvasás lesz segítségedre, ugyanis vannak olyan eszközök, melyeket össze lehet kötni az autóval, és megmondják a pontos hibakódot, amivel közelebb kerülhetsz a hibához. Akár házilag is el lehet végezni a kiolvasást, ha van hozzá eszközöd, de sokan mégis inkább szakemberhez viszik autójukat.

A házilag történő kiolvasáshoz először is szükség lesz egy kiolvasó eszköz beszerzésére. Ha vásárolsz is egy ilyet magadnak, valószínűleg a pár ezer forintos eszközök közül fogsz választani, nem a drágák közül. Az olcsó eszközök azonban általában nem alkalmasak minden hibakód kiolvasására, pl. gyakran csak a motorvezérlő hibakódjait tudják kiolvasni. A szakemberek, autószerelők, szervizek olyan eszközzel rendelkeznek, melyek minden hibakódot ki tudnak olvasni.

Gyakran nem elég azonban a pontos hibakód sem a probléma meghatározásához, hanem autószerelői tudásra is szükség lehet. A hibakód gyakran csak egy javaslatot ad, hogy hol kell keresni a hibát, milyen típusú problémáról van szó. A hiba pontos forrását ilyen esetekben az autószerelő fogja tudni megállapítani.

Ha megvan a hiba, akkor következhet a javítás. Ennek laikusként szinte soha nem érdemes nekiállni, és ha már elviszed egy autószerelőhöz a járművet, úgyis meg fogja nézni a saját műszerével a hibakódot, mielőtt bárminek nekiállna.