Jelenlegi hely

Elektronikus vagy közhiteles cégkivonat, mikor melyik?

Elektronikus vagy közhiteles cégkivonat, mikor melyik?A két legnépszerűbb cégkivonat típus az elektronikus hiteles cégkivonat, valamint a közhiteles cégkivonat. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor melyikre van szükség, mikor melyiket igényeljük.

Az elektronikus hiteles cégkivonat, ahogy a neve is mutatja, elektronikus formában, e-mailben fog érkezni. Magyarországi felhasználásra alkalmas, olyan esetekben, amikor nincs szükség közhiteles cégkivonatra, hanem megelégszenek a alacsonyabb hitelesítésű dokumentummal is. A hiteles cégkivonat olcsóbb, könnyebben beszerezhető, mint a közhiteles változat, így amikor elegendő, mindig ajánlott ezt választani.

Közhiteles cégkivonatra akkor van szükség, ha ezt írják elő, szintén magyarországi felhasználásra alkalmas. Általában banki ügyintézések, számlanyitások során kell közhiteles cégkivonatot mellékelni, ugyanis ez a legmagasabb hitelesítési szint, így a legfontosabb esetekben elvárás a közhiteles dokumentum. Akkor is jó választás a közhiteles cégkivonat, ha nem tudjuk, hogy melyik hitelesítési szintre van szükség, mivel a közhiteles cégkivonatot mindig elfogadják, a legmagasabb hitelesítés miatt.

Ha nem hazai, hanem külföldi felhasználásról van szó, akkor a fenti dokumentumok nem fognak megfelelni, akkor sem, ha hitelesen le vannak fordítva pl. angol nyelvre. Ilyen esetekben egy speciális, ún. Apostille cégkivonatot kell beszerezni. Ez hasonló a közhiteles cégkivonathoz, ugyanis szintét papír alapú dokumentumról van szó, rendelkezik azonban egy plusz felülhitelesítéssel is, ami lehetővé teszi a külföldi felhasználást.